Instituti i Medias

Instituti i Medias është themeluar në vitin 2011 me vendim të Këshillit Drejtues të Universitetit të Prishtinës “Hasan Prishtina” dhe funksionon në kuadër të Departamentit të Gazetarisë në Fakultetin e Filologjisë. Misioni i Instituti i Medias është të studioi sferën e mediumeve dhe komunikimit publik në Kosovë dhe rajon, duke ofruar gjetje shkencore në lidhje me problematikat e kësaj fushe. Po ashtu, Institutit ka për qëllim lehtësimin e qasjes në literaturë dhe hulumtime të ndryshme për studiues të kësaj fushe. Instituti i Medias bazuar në misionit të tij mund të ofroj edhe shërbime mësimore, shkencore-hulumtuese dhe shërbime profesionale.

Disa nga aktivitetet e Institutit të Medias:

Trajnim për ndikimin e internetit në gazetari

Instituti i Medias i Departamentit të Gazetarisë në bashkëpunim me ambasadën suedezë në Prishtinë dhe Institutin “Fojo” nga Universiteti i Linnaeus kanë organizuar një trajnim për ndikim e internetit në gazetari.

Në këtë trajnim kanë marrë pjesë më shumë se 30 studentë dhe gazetarë të rinj të cilët së bashku me drejtoreshën e Institit “Fojo”, znj. Kersti Forsberg. Kanë dhe evidentuar problemet dhe përparësitë që i ka interneti në gazetarinë bashkëkohore edhe në rastin e Kosovës.

Profesoresha Rezmie Shahini – Hoxhaj, drejtoreshë e Institut të Medias të Departamentit të Gazetarisë në UP, ka theksuar se fitimi të njohurive për ndikimin e internetit në mediet e reja dhe ato tradicionale nga ana e studentët dhe gazetarët e rinj është e domosdoshme.

 

Konferenca “Prishtina Media Days 2017”

Në ditën botërore të Lirisë së Shtypit, në Prishtinë ka nisur konferenca treditore ndërkombëtare “Prishtina Media Days”, në të cilën po marrin pjesë përfaqësues të mediave të Ballkanit dhe Evropës.

Institutit i Medias në bashkëpunim me Departamentin e Gazetarisë të UP-së, Universitetin e Vjenës dhe organizatën, SEEMO, kanë organizuar Konferencën Ndërkombëtare “Prishtina Media Days”.

Në sesionet e kësaj konferenca kanë referuar studiues dhe profesionistë të gazetarisë nga vende të ndryshme si : Amerika, Rusia, Gjermania, Australia, Brazili, Rumania, Turqia, Kroacia, etj.

Tema bosht e kësaj konferenca ishte “Raporti i gazetarisë me të vërtetën – Mediat dhe ndryshimet shoqërore ”, ndërsa temat për të cilat u referuara nga pjesëmarrësit ishin nga më të ndryshmet.

Agjenda e “Prishtina Media Days 2017”

 

Ceremonia e hapjes së punimeve

(linku për video dhe foto)

(linku për video dhe foto)

Remzie Shahini-Hoxhaj, moderatore

Lindita Rugova, Dekane - Fakulteti i Filologjisë

Sahadete Limani-Beqa, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina”

Oliver Vujovic, SEEMO

Thomas Bauer, Universiteti i Vjenës

 

10.00-10.15 Fjalë rasti: Renate Schroeder, Federata e Gazetarëve Evropian (EFJ), Bruksel

10:15-11:45 Liria e shprehjes në Evropën Juglindore (EJL)

(linku për video dhe foto)

(linku për video dhe foto)

Moderator: Oliver Vujovic

Shkëlqim Hysenaj, AGK, Prishtinë

Agron Bajrami, Koha Ditore, Prishtinë

Zrinka Vrabec Mojzec, Nacional, Kroaci

Skender Krasniqi, KosovaPress, Prishtinë

Budimir Nicic, Asociacioni i Gazetarëve Serb të Kosovës

12:00-13:30 Kredibiliteti gazetar dhe gazetaria si referencë e besimit politik e shoqëror

(linku për video dhe foto)

(linku për video dhe foto)

Çfarë po ndodh me standardet e gazetarisë në epokën e medieve të reja?

Milazim Krasniqi, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina”

Renate Schroeder, EFJ, Bruksel

Nezih Orhon, Universiteti i Anadolus, Turqi

Besim Abazi, Zëri i Amerikës

Jeta Xharra, BIRN Kosovë

 

14:30-15:30 Marrëdhënia në mes të gazetarit dhe audiencës së tij. A është i mundur një dialog i vërtetë përmes medieve digjitale?

(linku për video dhe foto)

(linku për video dhe foto)

 

Cornelia Wallner, Universiteti “Ludwig Maximilian”, Gjermani

Haqif Mulliqi, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina”

Alban Zeneli, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina”

Betim Musliu, IKD

Agon Maliqi, Redaktor, S’bunker

15:30-17:00 Tranzicioni i medies në Evropën Juglindore, nga “të vjetra” në “të reja”, sfidat dhe strategjitë për tejkalimin e tyre

(linku për video dhe foto)

(linku për video dhe foto)

Remzie Shahini Hoxhaj, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina”

Aleksander Çipa, Gazetar i pavarur, Shqipëri

Adelheid Feilcke, Deutsche Welle, Gjermani

Faton Ismajli, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina”

Shpresa Mulliqi, Gazetare

Jeton Mehmeti, Universiteti i Prishtinës, “Hasan Prishtina”

18:00-18:30 Pritja nga ekselenca e tij, Presidenti i Republikës së Kosovës Hashim Thaçi

(linku për video dhe foto)
(linku për video dhe foto)

18:30-19:30 Fjalë mirëseardhjeje

Marjan Dema, Rektor i Universitetit të Prishtinës “Hasan Prishtina”

Thomas Bauer, Universiteti i Vjenës, Austri

Oliver Vujovic, SEEMO

Fjalë përshëndetëse, Erhard Busek, Ish-zëvendës Kancelar i Austrisë

Fjalë përshëndetëse dhe mirëseardhjeje nga Presidenti i Republikës së Kosovës,

Hashim Thaçi

Dita II, 04 maj 2017

9:30-11:00 Aktivizmi, kliktivizmi dhe/apo slaktivizmi, a po e sforcojnë apo

degradojnë mediet e reja sferën publike qytetare?

(Foto dhe video)
(Foto dhe video)

Oliver Hahn, Universiteti i Passaut, Gjermani

Natalia Kudriavtceva, Universiteti i Vjenës, Austri

Ibrahim Salleh, Universiteti i Niles, Egjipt

Sahadete Limani-Beqa, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina”

Safet Zejnullahu, Radio Televizioni i Kosovës - RTK

11:15- 12:30 Gazetaria dhe ballafaqimi me të kaluarën

(Foto dhe video)

Abit Hoxha, LMU, Gjermani

Kenneth Andresen, Universiteti i Agderit, Norvegji

Marina Constantinoiu, kryeredaktore, Jurnalul National, Rumani

Remzije Istrefi, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina”

14:00-15:30 Media dhe gjeneratat e reja. Nga po shkojmë, a po edukojmë qytetarë

aktiv apo virtual? Nevoja për edukim medial

(Foto dhe video)
(Foto dhe video)
(Foto dhe video)

Lindita Tahiri, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina”

Tilia dos Vaconselos Guedes Stingl , Brazil

Thomas Bauer, Universiteti i Vjenës, Austri

Hasan Salihu, Universiteti AAB, Prishtinë

Tiparet e komunikimit politik në epokën e medieve të reja. Cilat janë

sfidat e gazetarisë në lidhje me politikën? Cilat janë sfidat e politikës në

raport me transformimet strukturore të medies?

(Foto dhe viedo)
(Foto dhe viedo)
(Foto dhe viedo)
(Foto dhe viedo)

Bajram Kosumi, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina”

Mokhtarrudin Bin Ahmad, Universiteti Malaysia Kelantan, Malajzi

Vjosa Sadriu- Hamiti, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina”

Muhamet Jahiri, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina”

Dren Gërguri, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina”

Gëzim Qerimi, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina”

10:00-11:00 Televizioni Publik në Evropën Juglindore. Tranzicioni i shumëfishtë,

pronësia, konkurrenca dhe përmbajtja.

(Foto dhe video)

(Foto dhe video)

Mentor Shala, Radio Televizioni i Kosovës - RTK

Boris Bergant, këshilltar EBU

Rahman Paçarizi, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina”

11:00- 11:15 Pauzë

11:15-12:15 Migrimi dhe integrimi përmes medies

(Foto dhe video)

(Foto dhe video)

Thomas Bauer, Universiteti i Vjenës, Austri

Istvan Deak, SMART FM

Dafina Halili, Kosovo 2.0

Orhan Galjus, Radio Patrin

12:15-13:00 Ceremonia mbyllëse

(Foto dhe video)

(Foto dhe video)

Remzie Shahini-Hoxhaj, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina”

Sahadete Limani-Beqa, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina”

Oliver Vujovic, SEEMO

Thomas Bauer, Universiteti i Vjenës, Austri

 

Kontakti:

Dr.phil. Remzie Shahini-Hoxhaj
Drejtoreshë e Institutit të Medias
e-mail: [email protected]

Tel: +383 38 222 970
Cel: +377 44 66 63 54


PhD (candidate) Alban Zeneli
Sekretar i Institutit të Medias
e-mail: [email protected]

Tel: +383 38 222 970